Dietetyka kliniczna

Dietetyka kliniczna to dziedzina medycyny funkcjonalnej zajmująca się żywieniem człowieka w chorobie. Właściwe żywienie pacjenta stanowi integralną część procesu jego leczenia. Bez prawidłowo pracującego układu pokarmowego nie możemy w pełni wykorzystać potencjału naszego organizmu i żyć w pełni mocy i zdrowia. Właściwa dieta uzupełnia i przyspiesza proces leczenia wspomagając nasz organizm w naturalny sposób w walce z chorobą.

Dietetyka kliniczna

Odżywianie to poza oddychaniem warunek pracy naszego ciała. Dietetyk kliniczny posiada wiedzę o tym jak żywić pacjentów na różnych etapach choroby tak, żeby nie dopuścić do jej rozwoju lub zaostrzenia. Pacjent i specjalista pracują razem, aby wspólnie znaleźć metaboliczną przyczynę zaburzeń zdrowotnych. Najważniejsze jest znalezienie odpowiedzi na pytanie „dlaczego?” doszło do zaburzenia, aby móc skutecznie je leczyć.

Każdy pacjent jest unikalny i wymaga spersonalizowanego podejścia do swojego zdrowia, nie ma jednego właściwego dla wszystkich schematu działania. Dzięki badaniom genetycznym opracowywane są spersonalizowane zalecenia dietetyczne, które pomogą wyjść z zaburzenia zdrowotnego, z którym zmaga się pacjent.

KIEDY UDAĆ SIĘ DO DIETETYKA KLINICZNEGO?

Dietetyk kliniczny to osoba, która specjalizuje się w diagnozowaniu i leczeniu chorób poprzez dobór odpowiedniej diety oraz indywidualnych planów żywieniowych. Jest to zawód medyczny, który bazuje na wiedzy z zakresu żywienia, medycyny oraz psychologii pacjenta.

 

Kluczem do sukcesu terapii jest szczegółowy wywiad medyczny oparty o:

  • analizę codziennego trybu życia (zawód, hobby, plan dnia itp.);
  • historię leczenia pacjenta (przebyte w ostatnim czasie choroby, hospitalizacje, choroby przewlekłe itp.)
  • wyniki podstawowych badań laboratoryjnych.

 

Po zapoznaniu się z tymi parametrami przeprowadzany jest szereg specjalistycznych testów dopasowanych indywidualnie do potrzeb pacjenta. Czasem wymagana jest także konsultacja z innymi lekarzami specjalistami lub wykonanie dodatkowych badań, które pomogą w diagnozie i samej terapii.

 


 

Dietetyka kliniczna wspiera terapię takich chorób jak:
  • cukrzyca
  • insulinooporność
  • hipoglikemia
  • niedoczynność i nadczynność tarczycy
  • choroba Hashimoto
  • choroba Gravesa-Basedowa
  • refluks żołądkowo-przełykowy
  • choroba wrzodowa
  • wrzodziejące zapalenie jelit
  • zespół jelita drażliwego (IBS)
  • przerost flory bakteryjnej jelit (SIBO)
  • zaburzenia miesiączkowania
  • anemia i niedorwistość
  • nadciśnienie
  • osteoporoza
  • dna moczanowa
Zapraszamy do kontaktu
Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej o dietetyce klinicznej w naszych gabinetach.
508 636 194 wyślij wiadomość
Dietetyka kliniczna
Udaj się na wizytę do dietetyka klinicznego, jeśli:

  • chcesz wesprzeć w naturalny sposób swój organizm w walce z chorobą lub w trakcie rekonwalescencji;
  • zmagasz się z chorobami układu pokarmowego;
  • chcesz dopasować właściwą suplementację do rzeczywistych potrzeb Twojego organizmu;
  • chcesz zmienić tryb życia;
  • zmagasz się z zaburzeniami wagi i problemami z masą ciała;
  • Twoja dieta nie przynosi oczekiwanych efektów i nie jesteś w stanie znaleźć tego przyczyny.
TERAPIA MIKROFLORY JELITOWEJ
W naszym centrum oprócz szeroko pojętej dietetyki klinicznej i jej zagadnień, szczególną uwagę poświęcamy terapii MIKROFLORY JELITOWEJ i leczeniu dolegliwości związanych z dysbiozą. W organizmie człowieka, w tym także w jelitach, żyje mnóstwo bakterii i innych mikroorganizmów, które mają istotny wpływ na działanie wielu układów – między innymi odpornościowego, nerwowego i układu pokarmowego. Prawidłowe funkcjonowanie i wsparcie działania mikroflory jelitowej prowadzi do poprawy stanu zdrowia pacjenta, a nawet do likwidacji niektórych stanów chorobowych.
MIKROFLORA JELITOWA

Mikroflora, nazywana również mikrobiotą, to zespół mikroorganizmów, czyli bakterii, grzybów występujących w danym obszarze. Mikroflora jelitowa jest dynamicznym ekosystemem, który ulega zmianom w trakcie życia, a jej skład jest kwestią indywidualną.

Możliwe jest występowanie w mikroflorze ponad 1500 gatunków różnych bakterii. To zróżnicowanie wynika z wielu czynników – zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Do czynników wewnętrznych zaliczamy obecność soku żołądkowego, enzymów, soli żółciowych, perystaltykę, dostępność tlenu, a do czynników zewnętrznych – stosowaną dietę oraz przyjmowanie leków

Mikroflora jelitowa pełni wiele istotnych funkcji, nie tylko dla układu pokarmowego. Przede wszystkim pełni funkcję metaboliczną – w wyniku m.in. fermentacji rozkłada resztki pokarmowe, bierze udział w syntezie witamin z grupy B i witaminy K, wpływa także na metabolizm tłuszczów oraz poprawia przyswajalność minerałów i elektrolitów. Zaburzenia jej funkcjonowania doprowadzają do powikłań odczuwalnych w całym organizmie.

Zapraszamy do kontaktu
Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej o dietetyce klinicznej w naszych gabinetach.
508 636 194 wyślij wiadomość